Waarschuwingen van gemeente Utrecht voor coronavirus

 21/09/2020

Terwijl Nederland met ingehouden adem de coronacijfers afwacht, geeft de gemeente Utrecht nog maar eens aan dat het virus zich flink aan het verspreiden is. Met name in de horeca en het studentenleven laait het virus op. De druk neemt toe op de teststraten van de GGD.

“Er is met name sprake van een stijging binnen de leeftijdscategorie 18 tot en met 30 jaar”, aldus een woordvoerder van de GGD tegenover DUIC. “Het gaat grotendeels om individuele besmettingen. Omdat veel jongeren momenteel veel sociale contacten hebben, heeft dit als gevolg dat het bron- en contactonderzoek langer duurt.”

De combinatie van een stijging van het aantal testaanvragen en een gelimiteerde capaciteit in de laboratoriums kan ertoe leiden dat mensen langer moeten wachten op een coronatest. Tot afgelopen week kon volgens de GGD iedereen die een afspraak maakte binnen 48 uur getest worden, al is dat niet altijd bij de dichtstbijzijnde testlocatie. De GGD en de gemeente zeggen zich zorgen te maken over die ontwikkeling.

Utrechtse horecaondernemers hebben de afgelopen twee weken vijf schriftelijke waarschuwingen ontvangen voor het niet goed naleven van de maatregelen. Eerder zei de gemeente dat het nog steeds nodig is om te volharden in de handhaving en toe te zien op de naleving van de regelgeving omtrent corona. Diverse ondernemers in de horeca en enkele gemeenteraden hebben de vraag gesteld of de ‘tijdelijke verruiming van de mogelijkheden in de openbare ruimte’ kan worden verlengd. Hieronder vallen bijvoorbeeld tijdelijke terrasuitbreidingen. Wethouder Klaas Verschuure zegt nu te gaan zien wat er mogelijk is.

Lees het hele verhaal van DUIC hier.

Gerelateerd nieuws

Hogescholen en universiteiten denken na over eventuele maatregelen voor de komst van chatbots

Lees dit bericht

Winkel van Sinkel: Utrechtse club wordt studieplek

Lees dit bericht

Minder studentenkamers in Utrecht

Lees dit bericht