Utrecht groeide minder hard in 2020 | Marcel van Hooijdonk

 06/01/2021

Het inwonersaantal van Utrecht is het afgelopen jaar minder hard gestegen dan voorgaande jaren, concludeert het CBS. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het coronavirus: minder (internationale) studenten trokken naar Utrecht voor hun studie én er is sprake van oversterfte.

Utrecht groeide minder hard | Marcel van Hooijdonk

Uitgedrukt in absolute getallen groeide Utrecht met 1900 inwoners het voorgaande kalenderjaar. Dat is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren: in 2019 was er nog sprake van een stijging van 5383 inwoners en het jaar daarvoor 4445.

Marcel van Hooijdonk: 'Merk het wel'

Utrecht is niet de enige stad die ten opzichte van eerdere jaren een mindere groei doormaakte. Volgens het CBS is nagenoeg iedere grote stad in Nederland ‘getroffen’ door het teruglopende aantal. Marcel van Hooijdonk: “Ook ik merk dat het aantal studenten terugloopt in de grote steden. Als huisbaas verhuur ik ook aan kamers en woningen aan studenten, daar merk ik wel dat het aantal is verminderd.”

In de tien grootste gemeenten van Nederland viel de bevolkingsgroei lager uit dan in eerdere jaren. Zo was er in Nijmegen zelf spraken van een krimp in het inwonersaantal. Alleen Almere ontdoet zich van de trend: die stad blijft groeien door natuurlijke aanwas en binnenlandse verhuizingen, aldus het CBS.

Gerelateerd nieuws

Utrechtse studenten over fysiek onderwijs: waarom niet in de Jaarbeurs?

Lees dit bericht

Personeel gezocht in de omgeving van Utrecht door Marcel van Hooijdonk

Lees dit bericht

Utrechtse studenten werken mee aan Bijenkorf-expositie

Lees dit bericht