Studentenverenigingen Utrecht zetten zich in voor stamceldonatie

 17/02/2020

Studentenverenigingen in Utrecht zetten zich de komende drie dagen in voor stamceldonatie. De deuren worden wagenwijd opengezet voor iedereen die zijn steentje bij wil dragen. Patiënten kunnen daarmee behandeld worden voor leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen. Dat schrijft RTV Utrecht.

Dat juist studentenverenigingen meewerken, is niet zomaar. Juist jonge donoren vergroten de kans op genezing voor patiënten, als de stamcellen van hen afkomen. Studenten vormen daarom een belangrijke doelgroep. Studenten kunnen zich maandag, dinsdag en woensdag tussen 16:00 en 20:00 uur aanmelden bij de verenigingen SSR-NU, UMTC, Unitas, het Utrechtsch Studenten Corps, UVSV/NVVSU en Veritas.

Ervaring

Corpslid Dirk Valk heeft sinds enkele weken geleden ervaring met stamceldonatie. “Ik dacht dat het een behoorlijke ingreep zou zijn”, vertelt Valk over zijn bergmeentransplantatie. “Maar achteraf viel dat reuze mee. Je bent er een dagje mee bezig en ik had uiteindelijk maar anderhalve dag licht last van mijn onderrug en daarna waren alle klachten weer weg.”

Match

Door wangslijmvlies af te staan werd het corpslid gematched aan een mogelijke patiënt. “Ik bleek de beste match te zijn. Een dag van tevoren ging ik naar het ziekenhuis in Leiden. Om 7:00 uur moest ik op de afdeling zijn voor wat laatste tests. Op de operatiekamer werd ik onder narcose gebracht. Als je wakker wordt is het al gedaan, van de ingreep merk je niets.”

Het volledige artikel van RTV Utrecht is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Utrechtse studenten werken mee aan Bijenkorf-expositie

Lees dit bericht

Speciale bierwagen moet Utrecht bevoorraden

Lees dit bericht

Oud-Utrechtse professor laat meer dan miljoen euro na aan studenten in nood

Lees dit bericht