Speciale bierwagen moet Utrecht bevoorraden

 22/07/2020

Bierbrouwer Heineken gaat Utrecht bevoorraden met een nieuw soort vrachtwagen. Eentje die ontworpen is om de middeleeuwse binnenstad zonder kleerscheuren door te komen. Normale vrachtwagens zorgen voor beschadigingen aan de stad. De Heinekenvrachtwagen voert zogeheten kelderbier aan.

Kelderbier wordt vervoerd in tanks van duizend liter. Met name studentenverenigingen maken gebruik van kelderbier, maar ook grotere cafés laten zich bevoorraden. Enkele verenigingen hebben tot zeven van dergelijke tanks in de kelder liggen. Via een slang die gekoppeld is aan de tankwagen, wordt het bier overgepompt naar de kelder.

Asgewicht

Op antieke grachten in Utrecht en elders in de binnenstad zijn voertuigen met asgewichten van meer dan twee ton (tweeduizend kilogram) verboden. Asbelasting verwijst naar het gewicht dat op de twee wielen van het voertuig wordt gedragen. Dus bijvoorbeeld op de vooras van een auto. Het gewicht van een gewone vrachtwagen met twee assen mag niet meer zijn dan 4000 kg. Het asgewicht van de zware vrachtwagen was al snel hoger dan twee ton. Daarom kunnen ze, zelfs als er geen lading is, het stadscentrum niet meer in.

Assen

Ook de vuilniswagen in Utrecht heeft dit probleem. Ze loste dit probleem op door de truck om te bouwen tot een tractor. Daarachter staat een halfassige aanhanger met drie assen. Deze combinatie heeft dus in totaal vijf assen en weegt ongeveer 10.000 kg. Bierbrouwer Heineken nam dit concept over en maakte een trekker met daarop bierblikjes. De vrachtwagen kan vijfduizend liter bier bevatten.

Niet ideaal

Tot nu toe heeft de wijnmaker de auto soms buiten het centrum moeten parkeren en een slang van meer dan 200 meter naar buiten moeten duwen. Dit is het geval bij de Veritas Studentenvereniging. De tanker stond buiten het kanaal, met slangen die over de brug en de stoep liepen. De brouwer vindt dit niet ideaal. Een woordvoerder zei dat hij erg blij was: “Niet alleen komt hiermee een einde aan het gemanoeuvreer met grote vrachtwagens rondom het centrum, maar ook aan de ellenlange slangen die over straat van de vrachtwagen naar de biertanks in kelders van cafés, restaurants en verenigingen liepen.”

De nieuwe truck voldoet aan de hoogste milieueisen: "Deze kleine vrachtwagens zijn schoner en stiller, waardoor de levenskwaliteit en de veiligheid van drukke inwoners van het centrum en toeristen worden verbeterd”, aldus de brouwer. Vanaf deze week zijn er vrachtwagens te zien in de stad.

Gerelateerd nieuws

Marcel van Hooijdonk ziet trend: ‘Thuisstudeerders hebben behoeften aan sociaal contact’

Lees dit bericht

Minder studentenkamers in Utrecht

Lees dit bericht

Goud voor Utrechtse student op kampioenschap Skills Heroes

Lees dit bericht