Samenwonende studenten tóch geen huishouden

 21/04/2020

Studenten die gezamenlijk een huishouden vormen moeten toch anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarvoor waarschuwt de gemeente Utrecht, nadat er ophef was ontstaan over samenscholende studenten die op hetzelfde adres wonen. In een groep van drie of meer personen moeten ook zij afstand bewaren.

Studenten werden de afgelopen weken telkens gesommeerd om 1,5 meter afstand te houden en in sommige gevallen zelfs bekeurd, omdat ze zich niet aan de regels zouden houden. Ondanks dat de studenten een ‘gezin’ vormden.

Gemeenschappelijke huishouding

Bewoners van een studentenhuis vallen niet onder het begrip ‘gemeenschappelijke huishouding’. “Het toestaan van groepen (samenwonende) studenten in de publieke ruimte maakt het lastiger om afstand te bewaren tot andere personen’’, stelt het college. “Studenten die gezamenlijk met elkaar in één huis wonen, zien zichzelf als een gemeenschappelijk huishouden. We zien groepen studenten buiten gezamenlijk barbecueën of met zijn allen sporten.’’

Maximaal drie

Tevens is het advies om in studentenwoningen zoveel mogelijk afstand van elkaar te bewaren. “Maar we begrijpen dat dit in de praktijk niet altijd mogelijk is.” Het bezoekersaantal moet in ieder geval beperkt blijven tot maximaal drie personen. “Dit betekent dus niet drie bezoekers per bewoner maar drie bezoekers per keer en per studentenhuis.”

Samenkomst

Een groter aantal bezoekers is uit den boze, en kan worden gezien als een samenkomst. “Hiertegen kan handhavend worden opgetreden”, aldus het college. Tot slot is het advies aan studenten om zoveel mogelijk op één locatie te blijven en het openbaar vervoer uitsluitend te gebruiken als het echt niet anders kan.

Bron: Algemeen Dagblad

Gerelateerd nieuws

Huurprijzen voldoen niet aan de gemaakte afspraken in Utrecht

Lees dit bericht

Utrechtse studenten niet eens met compensatie leenstelsel

Lees dit bericht

Studenten in protest tegen het leenstelsel: “Niet mijn schuld!”

Lees dit bericht