Politie Amstelveen wéér in opspraak: ‘Dit is studenten pesten’

 15/04/2020

Studenten die samenwonen in studentenhuizen. Als ze in groepjes buiten op een veldje zitten, worden ze door de politie telkens naar huis gestuurd. Dat terwijl ze huisgenoten zijn en zo een ‘gezin’ vormen. Wat doen ze precies verkeerd?

“Epidemiologisch gaat het om hetzelfde”, vertelt student Daan Roovers. Gelijk heeft hij. Iedereen gebruikt dezelfde WC, keuken en andere faciliteiten, net als in een gewoon gezin. Desondanks treedt de politie hard op tegen de studenten, als ze samen worden gezien op het grasveldje bij notabene hun eigen complex. Bij het complex IBB in Utrecht leven al snel 15 of meer studenten bij elkaar, in een huis met twee douches en een keuken van hooguit 30 vierkante meter. “De manier van aanspreken gebeurt niet op de meest vriendelijke toon”, aldus Roovers.

Duidelijkheid

Daan is voorzitter van het Bewonersoverleg Koepel SSH, kortweg BoKS. Hij vraagt duidelijkheid aan burgermeester Jan van Zanen, van Utrecht. “In een huis waar je op dezelfde wc-bril zit, doucht in dezelfde badkamer en je tanden poetst voor dezelfde spiegel is het onmogelijk om afstand van elkaar te houden”, schrijft hij onder meer. Roovers begrijpt dat het er voor de buitenwereld anders uit kan zien, dan in de werkelijkheid het geval is. “Ik denk dat ze (de politie, red.) het voor de beeldvorming niet goed vinden. Als er mensen van elders hier langslopen dan worden studenten ook weleens uitgescholden, die steken dan een middelvinger op omdat ze denken dat we een feestje aan het houden zijn.”

Commotie

Politie Amstelveen reageert via Twitter op alle commotie rondom de maatregelen. “Onder een huishouden wordt verstaan: de niet van tafel of bed gescheiden echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel en ouders, grootouders of kinderen." Via Twitter vullen ze nog aan: "Studenten die wonen op een unit of eenheid vallen hier NIET onder. Wij zullen hier tegen optreden, maar vooral in de OPENBARE ruimte."

De Politie Amstelveen kwam eerder ook in opspraak, toen het abrupt een einde maakte aan een ‘illegaal lockdownfeest’. Het bleek een ludieke actie, waar studenten feestte vanaf hun balkon en de regels niet overtraden.

Het hele artikel van RTL Nieuws is hier te lezen.

Gerelateerd nieuws

Marcel van Hooijdonk ziet trend: ‘Thuisstudeerders hebben behoeften aan sociaal contact’

Lees dit bericht

Kennismaken met je studentenstad in coronatijd: zo doe je het

Lees dit bericht

Minder studentenkamers in Utrecht

Lees dit bericht