Oud-Utrechtse professor laat meer dan miljoen euro na aan studenten in nood

 30/10/2020

Het is een enorm bedrag. Maar liefst ruim een miljoen euro laat oud-professor Joop van der Maas na aan de Universiteit Utrecht. De volledige erfenis is bedoeld om studenten te helpen die buiten hun schuld om in financiële of emotionele sores zijn beland. De erfenis komt ten goede aan het Utrechts Universiteitsfonds.

Dankzij deze bijzondere erfenis, van naar verwachting meer dan een miljoen euro, kan het Utrechts Universiteitsfonds jarenlang heel veel Utrechtse studenten helpen.

Vorig jaar ontving het fonds een nóg grotere erfenis. Destijds de hoogste in de geschiedenis. Johanna Alida van Leerzem liet haar gehele vermogen, met een omvang van 1,2 miljoen euro, na aan de universiteit. Van Leerzem studeerde in de jaren ’50 geneeskunde in Utrecht.

Op de website van de Universiteit Utrecht wordt het leven oud-professor Van der Maas beschreven. Joop van der Maas werd op 21 september 1936 geboren in het Zeeuwse Oosterland, waar hij een onbezorgde jeugd had. Daar kwam een einde aan in 1953: de watersnoodramp sloeg toe in Nederland. Hij werd geëvacueerd naar Hilversum waar hij in hetzelfde jaar nog zijn diploma HBS B haalde.

Vervolgens begon hij zijn studie Scheikunde aan wat toen nog de Rijksuniversiteit te Utrecht heette. Hij promoveerde uiteindelijk in 1965 en kreeg daarna een aanstelling bij diezelfde universiteit. In 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar Spectrochemische analyse aan de Faculteit Scheikunde. In 2001 ging hij met pensioen, maar het werk echt neerleggen deed hij nooit.

Op de site van de UU staat verder: “Joop van der Maas was een warm mens, oprecht geïnteresseerd in zijn studenten. Hij hield ook zijn leven lang een band met Zeeland waar hij, na de dood van zijn ouders, hun huis met de daarbij behorende landbouwgrond aanhield. De tijdens de ramp doorstane verdrinkingsangst, opvang en huisvesting in een gastgezin hadden hem in belangrijke mate gevormd. Daardoor had hij oog voor studenten met een achterstand.  Er kunnen, zo was zijn motto, nu eenmaal altijd dingen gebeuren in je leven, en je moet iedereen een tweede kans gunnen.”

Bron: DUIC

Gerelateerd nieuws

Politie Amstelveen wéér in opspraak: ‘Dit is studenten pesten’

Lees dit bericht

Hackende Utrechtse student opgepakt

Lees dit bericht

Afgestudeerde HKU-studenten verzorgen gratis expositie in voormalig pand Broese

Lees dit bericht