Hogescholen en universiteiten denken na over eventuele maatregelen voor de komst van chatbots

 26/01/2023

De computer kan tegenwoordig alles voor jou doen door middel van een vraag te stellen aan een bepaalde chatbot. Een boekverslag schrijven of een gedicht over een bepaald onderwerp, niks is voor deze chatbot onmogelijk. Een digitale ontwikkeling als deze zorgt ervoor dat het leven van studenten gemakkelijker wordt, maar hoe gaan chatbots als deze het onderwijs veranderen?

Onderwijs denkt over maatregelen voor chatbot | Kamerhuur Utrecht

Chatbots

Chatbots, zoals ChatGPT bijvoorbeeld, maken gebruik van een bepaalde kunstmatige intelligentie. Met een klein beetje input kunnen ze jouw vraag volledig beantwoorden en dan ook nog op een juiste manier. Niks is te gek voor deze chatbots, ook kunnen zij namelijk hele rapporten schrijven zolang jij ze de uitkomsten geeft.

Universiteit Utrecht

Meerdere universiteiten en hogescholen zijn in beraad gegaan om een plan te maken om deze chatbots niet het onderwijs te laten beïnvloeden. Zo komt Universiteit Utrecht met het idee om bijvoorbeeld veel mondelinge examens af te nemen, hierbij kan de chatbot niet gebruikt worden namelijk. Ook zijn zij aan het testen met een plagiaatsysteem dat de schrijfstijl van een auteur zou kunnen herkennen.

Gerelateerd nieuws

Goud voor Utrechtse student op kampioenschap Skills Heroes

Lees dit bericht

Gemeente Utrecht heeft een hitteplan gemaakt voor deze zomer

Lees dit bericht

Afgestudeerde HKU-studenten verzorgen gratis expositie in voormalig pand Broese

Lees dit bericht