In Utrecht is een motie aangenomen waardoor handhavers binnenkort een hoofddoek mogen dragen

 12/11/2021

Toezichthouders en handhavers mogen binnenkort een keppel of hoofddoek dragen tijdens het uitvoeren van hun functie. Donderdagavond is een motie aangenomen in de gemeenteraad en hiermee zal Utrecht de eerste gemeente worden in Nederland die dit toestaat.

De fractie DENK vond dat het uitsluiten van godsdienstige uitingen totaal niet past bij de stad Utrecht. Vanwege het inclusieve karakter van de stad zou Utrecht het moeten toestaan om hoofddoeken of keppels te kunnen dragen bij het werken in alle functies. Dit zou ook goed bij kunnen dragen in het bestaan van een divers personeelsverband.

In veel verschillende landen is het al jarenlang toegestaan om hoofddoeken of keppels te dragen als handhaver, politie of toezichthouder. Terwijl in Nederland het altijd al verboden is geweest om zichtbare geloofsuitingen te dragen tijdens het beoefenen van de laatstgenoemde functies. Wel is in 2017 in Amsterdam een motie ontstaan om dit tegen te gaan. Deze motie heeft het niet gehaald waardoor nu Utrecht de eerste stad wordt die het wel toelaat. De nieuwe regel zou volgend jaar rond de zomer worden ingevoerd.

Gerelateerd nieuws

Studentenhuisfeest in Utrecht, maar dan via livestream

Lees dit bericht

Utrechtse studenten over fysiek onderwijs: waarom niet in de Jaarbeurs?

Lees dit bericht

Universiteit Utrecht wil investeren in Kunstmatige Intelligentie

Lees dit bericht