Minder studentenkamers in Utrecht

 09/12/2019

2019 was een slecht jaar voor studenten die in Utrecht op zoek waren naar een kamer. In 2019 zijn er namelijk geen kamers bijgekomen terwijl er wel 672 kamers minder zijn. Het woningtekort geld dus ook voor de studenten. Marcel van Hooijdonk merkt dit ook in het aantal aanmeldingen die ontvangen worden. In het studiejaar 2018-2019 was er sprake van een kamertekort van ruim 7.600. Naar verwachting zouden er 2.000 woningen bij moeten komen om het gat te dichten. Het aantal beschikbare studentenwoningen is dus veel te weinig maar het aantal studenten in Utrecht neemt ook alsmaar toe waardoor de druk nog verder oploopt.

Minder studentenkamers in Utrecht | Kamerhuur Utrecht

Veel kamers sluiten hun deuren

De grootste oorzaak van de vermindering in het aantal studentenwoningen is volgens de gemeente de sluiting van een aantal grote tijdelijke projecten. Een voorbeeld daarvan is de Archimedeslaan waar voorheen 400 studenten gehuisvest waren. Deze sterke daling van het aantal tijdelijke projecten in combinatie met de schaarse hoeveelheid studentenkamers die bijgebouwd zijn heeft geleid tot een afname van maar liefst 672 studentenwoningen in Utrecht.

Meer kamers in 2020

De studenten van Utrecht hebben voor 2020 een veel positiever vooruitzicht. Volgens de gemeente zijn er veel grote plannen wat het aantal studentenkamers drastisch zal verhogen. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe woontoren bij het voormalige ziekenhuis Oudenrijn. Hier kunnen volgend jaar 500 studenten in. Naar verwachting zullen er volgend jaar 1400 nieuwe kamers bijkomen er van uitgaande dat al deze plannen in 2020 gerealiseerd worden.

De ambities voor de toekomst

De gemeente wil het hier niet bij laten. Ze streeft naar betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor de studenten. De gemeente geeft aan hier hulp bij nodig te hebben van de lokale omgeving en werkt daarom aan een ‘lokaal convenant studentenhuisvesting’. Zo hoopt de gemeente op een betaalbare manier te kunnen werken om het woningtekort voor de studenten verder terug te dringen.

Gerelateerd nieuws

Marcel van Hooijdonk ziet trend: ‘Thuisstudeerders hebben behoeften aan sociaal contact’

Lees dit bericht

Studenten in protest tegen het leenstelsel: “Niet mijn schuld!”

Lees dit bericht

Speciale bierwagen moet Utrecht bevoorraden

Lees dit bericht