Informaticastudent bedenkt virtuele oplossing voor Centraal Museum

 13/05/2020

Een Utrechtse informaticastudent heeft een virtuele oplossing bedacht voor het Centraal Museum, dat door de coronacrisis de tentoonstelling ‘De Tranen van Eros’ vroegtijdig moest sluiten. Via een tool die hij maakte met de Tour Creator van Google heeft hij nu de oplossing voor handen.

Lief en leed werd er anderhalf jaar lang gestoken in De Tranen van Eros. Pijnlijk was het dat de tentoonstelling daarom zo snel moest sluiten. Curator Maia: “We rekenden op zo’n 80.000 bezoekers. Dit was echt verschrikkelijk.”

'Geloofde erin'

Student informatica Simon Dirks hoorde het verhaal en wilde zijn kennis op een speciale manier gebruiken. “Ik geloofde erin dat we deze tentoonstelling met behulp van techniek konden redden”, aldus Dirks. Via de tool kon hij gemakkelijk een 360-gradencamera het museum laten vastleggen, om het vervolgens online tentoon te stellen. “Het mooie van deze aanpak is dat je echt kunt dwalen zoals je dat tijdens een fysiek bezoek aan een museum zou doen”, besluit Maia. “Simon inspireerde me om anders te denken dan we gewend zijn bij het museum. Door hem heb ik me niet neergelegd bij de sluiting, maar ben ik gaan zoeken naar mogelijkheden.”

Leerzaam

Dirks sluit af: “Ik ben geïnteresseerd in de manier waarop technologie kan bijdragen aan publieke betrokkenheid in musea, maar de kunstwereld is helemaal nieuw voor mij. In die zin was dit project ontzettend leerzaam en ik kan nu alvast verklappen dat mijn masteronderzoek sowieso over die relatie gaat.”

Gerelateerd nieuws

Utrechtse studenten in Stadion Galgenwaard

Lees dit bericht

Speciale bierwagen moet Utrecht bevoorraden

Lees dit bericht

Kennismaken met je studentenstad in coronatijd: zo doe je het

Lees dit bericht