Het elektriciteitsnetwerk van Utrecht zit vol, geen plek voor nieuwe windmolens of zonneparken

 21/10/2021

In de provincie Utrecht zullen de komende tijd geen nieuwe windmolens of zonneparken worden neer gezet. Het hoogspanningsnet heeft zijn grens bereikt in de provincie. Zolang dit probleem niet opgelost wordt kunnen dijken, daken en weilanden niet meer volgebouwd worden om op een duurzame manier energie op te wekken.

Ook voor burgers is het soms lastig om een overschot aan energie terug te geven aan het net dankzij zonnepanelen. Het oplossen van dit probleem in Utrecht kan een aantal jaren gaan duren vertelt landelijk netbeheerder Tennet.

Hoge pieken en dalen

Het maken van duurzame energie gaat met flinke pieken en dalen. Dit komt omdat we afhankelijk zijn van de zon en de wind.  Vooral de hoge pieken kunnen netbeheerders moeilijk opvangen. Door de toename van bijvoorbeeld elektrische auto’s datacenters en zonnepanelen moet het elektriciteitsnet verzwaard worden op veel verschillende plekken in Nederland.

Verschillende redenen maakt het voor netbeheerders heel moeilijk om de vraag naar stroom te kunnen verwerken. Het uitbreiden en versterken van het elektriciteitsnet is daardoor heel lastig. Hierdoor wordt er door verschillende mensen al gepleit voor een noodwet zodat er sneller actie kan worden ondernomen.

Gerelateerd nieuws

Politie Amstelveen wéér in opspraak: ‘Dit is studenten pesten’

Lees dit bericht

Samenwonende studenten tóch geen huishouden

Lees dit bericht

Goud voor Utrechtse student op kampioenschap Skills Heroes

Lees dit bericht